Alle 82x 4000m bergen beklimmen – 1 seizoen – ‘Nul’ CO2 uitstoot

Het inspireren van bergsporters en ook niet-bergsporters, door een groots voorbeeld te zijn gericht op duurzaamheid en klimaatproblematiek.

Project geslaagd! 12-8-2022

Op 12 augustus om 10.10 in de ochtend stond ik op de Barre des Ecrins, de laatse 4000m berg van mijn project. Mijn project is geslaagd, door alle 4000m bergen van de Alpen te beklimmen, op eigen kracht. En door zo een voorbeeld neer te zetten, dat als we willen het ook echt kan. Op eigen kracht, zonder een grote CO2 uitstoot!

Alle 82x 4000 meter bergen van de Alpen – 78 dagen – geheel op eigen kracht!

1e Nederlander – 4e klimmer ooit die dit volbrengt

Ook de Alpen hebben het zwaar te verduren door de milieu problematiek. Gletsjers smelten, seizoenen veranderen, droogte en overstromingen wisselen elkaar af. Wij moeten iets doen…WIJ! Maar we doen het niet…ik ook niet. Ik zit vastgeroest in mijn oude ritme waarin ik snel even de auto pak omdat het beter is voor mij… En waarom moeten we altijd ver weg met het vliegtuig voor een “groot” avontuur terwijl we ook in de trein stappen naar de Alpen kunnen stappen. Moeten we ver weg voor een avontuur zodat we de ander kunnen overtuigen van hoe goed we zijn? Om de eerste, de beste of de snelste op een berg te zijn, voor de mooie foto’s op Facebook of instagram?

Deze zomer ga ik proberen om alle 4000m bergen van de Alpen te beklimmen. Ik zal me verplaatsen op de fiets en geen liften gebruiken. Ik wil zo een voorbeeld zijn van hoe het ook anders kan, hoe WIJ kleine dingen kunnen doen om te veranderen.

 

UN (Verenigde Naties):  International Year of Sustainable Mountain Development, 2022

Het plan

Het plan is om rond 25 mei 2022 te starten, afhankelijk van het weer. De start zal plaatsvinden in de Bernina, met de Piz Bernina als 1e 4000m berg. Daarna probeer ik het volgende schema aan te houden:

  • Bernina
  • Berner Oberland
  • Wallis
  • Chamonix Mont Blanc
  • Gran Paradiso
  • Ecrins

Het project zal, als alles goed gaat, eindigen in de Ecrins, vlak bij Briancon. 

Example is not the main thing in influencing others. It is the only thing.

Albert Schweitzer

Volg dit avontuur online!

Via Facebook, Instagram en op NKBV.nl

Volg mij via mijn tracker!

Wat kan je zelf doen? Help mee!

Maak een belofte om tijdens mijn reis een stap te zetten naar een beter milieu. Hoe?

 

RoelandVanOss

info@roelandvanoss.com

+31 (0) 683835147

+33 (0) 601795667 (Whats'app)